Att tänka på när du köper en hund

A Pitbull dog mid-air, running after its chew toy with its owner standing close by.Du har bestämt dig för vilken hund du skulle vilja köpa – grattis! Nu kan du se fram emot några fantastiska år tillsammans med din fyrbenta vän. Men innan du köper din hund finns det några saker du bör tänka och vara uppmärksam på.

Köper du din hund av en privatsäljare ska du för det första se till att valpen är vaccinerad, chippad, avmaskad, och, om du önskar, försäkrad. När du köper hunden så ska du kunna skriva på ett skriftligt avtal för hunden så att valpen är skriven i ditt namn. Du ska även få vaccinationsintyg som ett bevis på att vaccination och besiktning genomförts. Något att vara observant på är hur väl säljaren känner valpen/valparna. Säljaren bör ha dokumenterat valpens utveckling och känna till allmänna vanor såsom sömn, matintag och eventuella fysiska begränsningar eller allergier.

Valpen får absolut inte lämna sin mor innan den är åtta veckor gammal – den får under den tiden livsviktig näring och närhet från modern och lär dessutom känna sina eventuella syskon – vilket är bra för hundens sociala utveckling.

Du har även möjlighet att adoptera en hund från en kennel. Organisationer såsom Hundar Utan Hem i Sverige säljer hundar som de räddat från odrägliga förhållanden och ger dem en chans till ett bättre liv. De kommer mestadels från Irland. Ofta står även hundar inför avlivning och detta vill de förhindra så mycket det bara går – en frisk hund som har alla förutsättningar att få ett bra liv ska verkligen inte avlivas. Organisationen ställer höga krav på köparen då det är otroligt viktigt att hunden kommer till ett bra hem.

Om du väljer att adoptera den hund, oavsett vilken åldern den har, gäller det även här att se till att hunden är vaccinerad och avmaskad. Även i detta fall ska ett avtal ska skrivas på och du ska få alla papper som finns att tillgå om hunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *