Att uppfostra en hundvalp

A Goldador puppy dog laying on the grass looking up to the side.

Nu är du i startgroparna! Du har köpt en gullig liten hundvalp och tiden har kommit att lära känna den – och det allra viktigast av allt, att valpen lyssnar på dig och lär känna dig också.

Åsikter angående hur en hundvalp bör uppfostras skiljer sig åt lite. Något alla kan enas om är dock att det är av yttersta vikt att att ta vara på tid som valpen är liten, så du inte behöver handskas med en riktig buse när den blir äldre. Det är därför väldigt viktigt att du vet med sig att du kommer att ha mycket tid för din hundvalp när du skaffar den. Att skaffa en hundvalp för att sedan lämna den ensam största delen av dagen eller lämna in den på hunddagis direkt är ingen bra ide då det varken kommer att gynna dig som ägare eller valpen.

Hur ska man uppfostra sin hundvalp?

När det kommer till kommandon bör man börja lite lätt. Du kan lära hunden några småord såsom “kom” och “stanna här”. Din valp ska inte hänga dig i hälarna hela tiden, men den ska kunna komma till dig på ditt kommando. Ha mycket tålamod under träningen och beröm din valp när den gör rätt. En bra ide kan vara att börja på en valpkurs. Här kan du påbörja träningen med professionell hjälp vilket kommer att ge dig en bra start på träningen. Du kommer att få med dig massvis med tips och tricks som gör att träningen kommer att bli lättare att utföra senare i hemmet. Om det är en riktigt bra tränare så ska du dessutom kunna få tips som är anpassade utefter just din hund. Kanske är den mer sprallig än andra hundar? Kanske blir din valp lätt distraherad? Då är det viktigt att veta hur man ska handskas med just sådana typer av personligheter hos hundar för att din valp på bästa sätt ska kunna få en bra uppfostran.

Du ska lära valpen att bli rumsren redan från dag ett. Detta är något hunden ska behärska, men som den behöver hjälp med att förstå i början. Utomhus är platsen där behov ska uträttas, inte inomhus. Om valpen i början skulle orsaka en olycka inne vore det oklokt att uppmärksamma det. Ge valpen beröm istället när den gör som den ska och uträttar sina behov utomhus. Ta med dig valpen ut så ofta du bara kan så att den får en förståelse för vad som ska göras. Det är bra att vara beredd på att det kommer att bajsas inomhus till en början. Vet man med sig att man inte kommer att klara av detta så är det heller ingen bra ide att skaffa sig en valp. Det är precis som med människor, små barn vet inte hur de ska utföra sina toalettbesök direkt när de är små. De kommer att uträtta sina behov när det behövs. Som tur är så brukar det däremot ta kortare tid att lära en hund att bli rumsren än ett barn.

Din valp kommer att få sina tänder under sina första månader. Då kommer den att vilja använda dem mycket då tandköttet kliar, precis som det är med människobebisar. Du kan trösta dig själv med att det går över allt som oftast när valpen är mellan 4-5 månader gammal. Se dock till att ha ett par tuggleksaker som valpen kan använda sig av när det kliar i tandköttet. Det finns specialleksaker som är anpassade till just detta för valpar

En hunds sociala liv är av yttersta vikt, då det är då den lär sig att kommunicera med andra hundar och människor. Ta med dig valpen ut och låt den träffa och leka med så många hundar som möjligt. Du ska inte tvinga valpen till kontakt om den känner sig osäker, utan vänta på att den vågar göra det själv. Att valpen även får träffa barn och andra djur som inte är hundar kan även det vara smart. Får en valp träffa exempelvis katter redan som liten så är det en god chans att den kommer att kunna komma överens med katter även senare under livet. Sen beror det självklart på katten också.

Att skaffa en hundvalp kräver med andra ord väldigt mycket jobb. Du behöver ha mycket tid att lägga på din nya familjemedlem och även en stor skopa tålamod. Men trots detta så kommer det även att vara en väldigt rolig tid i din och din hunds liv. Ni kommer under denna period att bygga ett starkt band som ni kommer att ha med er under hela livet.