Att välja en hund

ryder-kennel-which-breed-is-right-for-me-choosing-the-right-breed-puppy (1)Du har bestämt dig – du ska införskaffa en hund! Grattis – detta är ett beslut du med allra största sannolikhet inte kommer att ångra. Självfallet är det så att så länge du vet dina behov angående vad du ska välja för hund kan det inte bli fel. Din hund finns någonstans därute och väntar på att välkomnas in i din familj.

Det finns otroligt många hundraser att välja mellan. Att välja en hund behöver dock inte vara svårt på grund av detta. Du kan börja med att tänka på vilken sorts hund du vill ha – ska det vara en familjehund? En jakthund? En hund som behöver mycket motion och kan göra dig dagligt sällskap på motionsspåret? När du vet ungefär vad hunden ska uppfylla för syfte (utöver att bli en del av familjen förstås) är det dags att titta på vad varje ras har för kännetecken. De mest allmänna brukar vara till exempel att en labrador är lat och otroligt lugn, och att en pitbull kan vara aggressiv. Dessa kännetecken är något som man inte bör välja en hund efter – snarare är det smartare att se på vad en viss typ av ras oftast används till. Du skulle antagligen inte ha en chihuahua som en vakthund eller en irländsk varghund i en liten lägenhet. Det går att skapa en helt vanlig familjehund av vilken ras som helst, likaså går det att träna en jakthund av otroligt många olika raser.

När du väljer din hund måste du även förstå att den har sin egen vilja, ett eget psyke och fysiska möjligheter. Har du för höga förväntningar finns det tyvärr risk att hunden inte kan nå upp till dem- se först och främst till att hunden mår bra och får all näring och kärlek som den behöver. Hunden blir såsom ägaren behandlar den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *