Hund och motion

Det är livsviktigt för din hund att få en viss mängd motion och fysisk aktivitet per dag. Precis som för människor är det starkt rekommenderat att du balanserar kosten och godisintaget med en viss mängd motion. Annars finns det en risk att hunden blir överviktig. Vissa raser kräver mer fysiska aktiviteter än andra beroende på deras kroppsbyggnad och förutsättningar.

Aktiviteter för dig och din hund

Det finns mängder av olika aktiviteter du och din hund kan ägna er åt – den allra vanligaste, och obligatoriska, formen av motion är dagliga promenader. Oavsett hur promenaderna genomförs och vart så garanterar det en grundläggande nivå av motion. Går ni till exempel i skogen kan en rolig utmaning vara att gå på en stig där det är mycket rötter och stenar för att skapa ett ojämnt underlag för hundens tassar, som då får arbeta lite. En promenad på minst en timme om dagen är otroligt bra för vilken typ av hund som helst.

Även löpning är bra för hundens hälsa – då får hunden utöver en frisk promenad även jobba med musklerna och träna lungorna. Tänk på att inleda med en kort promenad för att förebygga skador på hundens leder och muskler.

För hundar som har ett behov av lite mer motion kan cykling vara ett bra alternativ. Då fäster man hundens koppel på ett fäste på cykeln och så är ni redo att gå! Observera dock att det kan bli väldigt varmt för hunden på sommaren, det kan därför vara smartare att ge sig ut på morgonen eller fram emot kvällen. Om ni är ute mycket och cyklar så bör du observera din hunds tassar. De kan slitas ut mycket och därmed spricka. Händer detta så kan du smörja in dem med en speciell salva avsedd för hundtassar. Tassalva är optimal oavsett om tassarna spruckit av motion eller inte – det är förebyggande!

Är du som person väldigt aktiv och gillar att hitta på saker tillsammans med din hund så finns det även ett flertal aktiviteter man kan utföra tillsammans med sin hund, och på köpet så får båda motion. Är du väldigt intresserad av att se din hund utvecklas så kan du alltid påbörja hopp-träning eller annan typ av dressyr tillsammans med din hund. Ni kommer då att få spendera mycket kvalitetstid tillsammans samtidigt som det är roligt att se hur din hund utvecklas framåt. Går det riktigt bra kan ni även påbörja tävlingar tillsammans.

En annan aktivitet som fungerar alldeles utmärkt att göra tillsammans med sin hund är vandring. Ta med din hund upp till de svenska fjällen och vandra tillsammans i naturen. Det kommer att bli en härlig och frisk upplevelse för både dig och din jycke. Detta är en aktivitet man kan utför under ett flertal dagar. Ta med dig ett tält och packa ner matsäck innan ni ger er av, självklart en matsäck till hunden också. Ska ni vara borta i flera dagar är det dock viktigt att se till att det finns tillräckligt med mat och vatten för alla dagar. Ska ni vandra på platser där du vet att det finns friskt sötvatten i åar och sjöar så kan din hund alltid svalka av sig med dricksvatten ifrån dessa, det kan nämligen bli tungt att bära med sig vatten för flera dagar annars. Är du osäker på hur det ser ut med mat och vatten eller om ni ska vara borta väldigt länge är det bra att ta reda på om det finns stop längs vägen där ni kan fylla på mat och vattenförrådet.

När det kommer till aktiviteter att utföra tillsammans med sin hund så är det egentligen bara fantasin och din fritid som kan sätta gränser. Många hinner tyvärr inte med allt för mycket aktiviteter då de har en alldeles för jäktig vardag. Man kan i så fall försöka planera in en liten minisemester varje år då man hittar på något roligt och tar med sig hunden. Ska ni åka iväg på semester en hel familj så kan kamping vara ett perfekt alternativ. Många kampingplatser i Sverige är okej med att man tar med sig sina hundar. Har ni tur kan det även finnas aktiviteter i närheten av kampingområdet som går att utföra tillsammans med hundar i sitt sällskap.