Kost för din hund

Din hund behöver en bra och näringsrik kost för att klara av dagen, må bra och växa som den ska. Det finns massor av olika foder att välja mellan och det kan vara svårt att välja den rätta sorten. Något man kan vara säker på dock är att i de allra flesta fodren som är avsedda för hundar finns alla näringsämnen som hunden behöver per dag. Det finns inte en utan en stor variation av märken, såsom Pedigree, Royal Canin, Doggy, Hill’s Science och Friskies, men också hundfoder som är avsedda för en viss typ av hund, såsom för en viss hundras, för dräktiga tikar, kräsna magar, steriliserade hanar och för viktnedgång.

Hitta rätt foder för din hund

Ett enkelt sätt att veta om man har hittat rätt foder är att titta på vad hunden tycker om fodret samt hur denne reagerar på det. Ett bra foder ger hunden fin, blank päls, normal vikt och den ska vara pigg och glad. Man kan även prata med andra hundägare eller läsa recensioner om vad andra har tyckt om maten. De allra största märkena på hundfoder brukar fungera utan problem men ibland kan man hitta små guldkorn som dessutom är billigare. Tyvärr finns det dem som också är ute efter snabba pengar. Hittar du då ett märke med hundmat som du inte har hört talas om tidigare så kan det också vara så att det inte alls innehåller allt som hunden behöver, eller i värsta fall innehåller saker som inte alls är bra.

Vad din hund behöver för kost beror på en hel del olika faktorer. Det kan variera beroende på vilken ras din hund är, ålder, är det en hundvalp? storlek, hur aktiv din hund är och en massa annat. Har du en stor hund som dessutom är väldigt aktiv så kommer denna att behöva betydligt mer mat än en mellanstor hund som är lite mer på den lata sidan, vilket egentligen säger sig självt. Ska man då skaffa en stor hund av en aktiv ras så är det bra att ha i åtanke att kostnaderna för mat kommer att bli ganska stora. Det är viktigt att man inte skaffar en hund och sedan inser senare att man inte har råd med allt foder.

Vill du slippa allt krångel med foder eller kanske har svårt att bestämma dig, kan man laga mat till hunden själv. Hemlagad mat till hundar kan innehålla till exempel kött i olika former, benfri fisk, vitkål, morötter, nötvom, potatis, pasta eller kokt ris. Man kan frysa in maten så att den går att servera till hunden även nästa dag – lite “matlåde” – tänk. Det är viktigt att känna till de olika mineralerna och vitaminerna som hunden behöver äta varje dag för att undvika några misstag. Ett tips är att skriva ner en lista på allt som din hund behöver få i sig. Skriv sedan ned vilka livsmedel som innehåller vilka av dessa. På så sätt kan du få en enkel överblick av vad din hunds måltid bör innehålla för att den ska få i sig alla de viktiga näringsämnena.

Vissa hundar kan vara lite kräsna när det kommer till dennes egen mat. Man ska dock inte ge efter och ge hunden någon liten smakbit av någon annan mat, för då förväntar den sig samma behandling varje gång. Om din hund äter sin egen mat också så kan man självklart bjuda på en liten smakbit då och då, men det är viktigt att hunden först och främst lär sig att äta sin egen mat, annars kommer det att bli problem med maten i framtiden.
Det gäller att ge hunden tid, för till slut kommer den att äta av maten den får då den helt enkelt är för hungrig.

Ger man sin hund tillräckligt med mat men ändå märker att denna är trött eller att pälsen har förlorat sin glans. Då kan det vara bra att prata med en veterinär. Antingen kan detta bero på ohyra eller mask som då måste behandlas så snart som möjligt så att din hund kan må bra igen och inte smitta andra. Eller så kan det bero på vitaminbrist. Då kan din hund bara behöva något tillskott som ni blandar ner i maten för att den ska få i sig lite extra av en viss typ av vitamin.